Oppervlaktebehandeling
Er zijn verschillende soorten oppervlaktebehandelingen, allemaal met een ander doel. Oppervlaktebehandelingen zijn methoden om producten of materialen aan bepaalde gewenste criteria te laten voldoen. Bijvoorbeeld om slijtage en corrosie tegen te gaan of om een oppervlak met een speciale esthetiek te verkrijgen. De ene methode sluit de andere niet uit en dus zijn er verschillende combinaties mogelijk, waarbij elke combinatie unieke eigenschappen heeft.
Poedercoating
Alleen poedercoaten als oppervlaktebehandeling mag alleen worden gebruikt voor producten die binnenshuis worden geplaatst. Poedercoating is een duurzame, beschermende en milieuvriendelijke methode voor oppervlaktebehandeling. Vergeleken met traditioneel verven, waarbij veel oplosmiddel wordt gebruikt, is poedercoaten veel minder vervuilend. De methode kan worden gebruikt om vele soorten materialen te verven. Als kleuroppervlak is de poedercoating duurzaam en kan zowel mechanische belastingen als sterke chemicaliën aan. Het aanbrengen gebeurt op een droge en elektronische manier waardoor de kleurdeeltjes gelijkmatig worden verdeeld en verborgen hoeken gemakkelijk bereikbaar zijn. Poedercoat de trap in een RAL-kleur naar keuze. We hebben de meest gangbare kleuren op voorraad.
Waarom doet Eurostair® poedercoating gebruiken?
Eurostairs® producten moeten altijd van de hoogste kwaliteit zijn, een doordachte constructie hebben en meer waarde geven, ook aan het milieu. Poedercoating is een zeer milieuvriendelijke behandeling. De kleur wordt aangebracht zonder oplosmiddel en geeft een minimale overspray. Vandaag de dag is dit de toonaangevende methode om op een milieuvriendelijke manier te schilderen. Het is ook de beste verfmethode als het gaat om de werkomgeving. De mensen die met poedercoating werken, hoeven niet in een wolk oplosmiddel te staan. Voor ons bij Eurostair®is poedercoating de voor de hand liggende keuze.
Methoden voor poedercoaten
Verven met poedercoating biedt een onbeperkte kleurkeuze met een zeer goede kleurovereenkomst. Poedercoating is tegenwoordig de dominante verfmethode. Poedercoaten gebeurt met polyester poeder met een laagdikte van ongeveer 60 my. Er zijn geen beperkingen wat kleuren betreft. Tegenwoordig kunnen we schilderen met de hele RAL-schaal, maar ook NCS-S als je dat liever hebt. Het is belangrijk om de glansgraad te vermelden wanneer je een kleur kiest. Eurostair® adviseren een glans tussen 80-30, waarbij 80 blanco is en 30 mat.
Beschrijving van het proces
Om de juiste kwaliteit van het geverfde oppervlak te krijgen, is het belangrijk om zowel de voorbehandeling als het aanbrengen van de laag en de daaropvolgende uitharding uit te voeren. Aangezien je maximale hechting en duurzaamheid wilt bereiken, is de voorbehandeling cruciaal. De voorbehandeling bestaat normaal gesproken uit ontvetten en schuren van het oppervlak, gevolgd door een chroomvrije chemische behandeling. De voorbehandeling eindigt met het wassen van het materiaal in gedeïoniseerd water. De voorbehandeling geeft de absoluut beste corrosieweerstand en hechting voor producten die buiten moeten worden gebruikt. Het polyester poeder wordt dan aangebracht door een elektrostatische of wrijvingslading en daarna hardt het poeder uit in een oven van minimaal 180 ºC. Poedercoating wordt aangebracht en uitgehard zonder oplosmiddel. De ventilatielucht van de poedercoating wordt effectief gezuiverd. Het poeder dat het materiaal mist, wordt opgevangen in een recyclingsysteem en teruggevoerd naar het spuitpistool.
RAL-kleuren
Eurostair® heeft gekozen voor RAL Classic® om kleurstabiele industriële kleuren aan te bieden.
Uit de 215 tinten van de RAL-schaal werden 18 kleuren geselecteerd als standaardkleur voor onze producten.
Optioneel kunnen we je product in elke gewenste kleur verven.
WAAROM KOZEN WE VOOR RAL EN NIET VOOR NCS?
RAL Classic is een kleurencollectie die voornamelijk gebaseerd is op de eisen van de industrie. Deze kleuren zijn gebaseerd op een gestandaardiseerde viercijferige kleurcode.
RAL heeft een aantal criteria opgesteld voor het creëren van een industriële kleurenschaal.
- De kleur moet van doorslaggevend openbaar belang zijn en mag geen modezaak zijn.
- De kleur moet een bepaalde minimumafstand hebben tot bestaande kleuren.
- De in de handel verkrijgbare pigmenten, waarvan niet bewezen is dat ze gevaarlijk zijn voor het milieu, moeten gekleurd kunnen worden.
- Op een paar uitzonderingen na moet de kleur goed dekkend zijn op "zwart-wit".
- De kleur moet zo geproduceerd kunnen worden dat een goede slijtvastheid gegarandeerd is.
- Omdat onze producten vaak in wisselwerking staan met andere details om een geheel te vormen, vertrouwen we op het RAL-kleurensysteem om een hoge kwaliteit te garanderen.
GLOSS, GLOSS
Hoogglans 80 ≤ x <90 bij 60° hoek
Satijn 35 ≤ x <60 bij 60° hoek
Hoe zien de verschillende glanswaarden eruit? Je kunt zeggen dat glanzend 80 - 95* glanswaarde is.
Satijn komt overeen met 63 - 77 * glanswaarde. Om een gelijkmatig matte kleur te verkrijgen, is de glansgraad 20 - 30*.
(* Glans volgens ISO 2813/60° hoek)
Onze standaardkleuren
Eurostair® biedt een kwaliteitskleursysteem door gebruik te maken van de standaard RAL Classic®. We hebben 18 kleuren geselecteerd die Eurostair® standaardkleuren zijn om overeen te komen met de standaardkleuren van de industrie. Als optie kunnen we elke RAL-kleur schilderen die je maar wilt, er zijn 215 verschillende kleuren om uit te kiezen.